מאמר על תזונה קטוגנית והשפעתה האפשרית על יציבות רגשית ובריאות הנפש

תזונה קטוגנית ובריאות הנפש

כשמוח עייף מקשה על הנפש – שינוי תזונתי עשוי לתמוך מבפנים

בעולם הרגשי אנחנו רגילים לדבר על מחשבות, רגשות, חוויות ילדות, מאבקים פנימיים.
אבל לפעמים, מבלי לשים לב – מה שמכביד עלינו לא מתחיל מהלב, אלא מהמוח.
לא בגלל מחשבה שלילית – אלא פשוט כי המוח לא מקבל את מה שהוא צריך כדי לפעול בשקט.


מה המוח צריך כדי לפעול?

המוח הוא צרכן האנרגיה הגדול ביותר בגוף.
למרות שהוא מהווה רק כ־2% ממשקל הגוף – הוא צורך כ־20% מהאנרגיה הכוללת של האדם במנוחה.
כלומר, מתוך כל מה שאנחנו אוכלים – כחמישית הולכת למוח, גם כשאנחנו לא עושים כלום.
בדרך כלל, האנרגיה הזו מגיעה מפחמימות – כלומר: סוכר, לחם, פסטה, תפוחי אדמה ועוד.
הגוף מפרק את הפחמימות לגלוקוז – וזהו “הדלק” של תאי הגוף והמוח.


אז איפה הבעיה?

כדי שתאי המוח יוכלו להשתמש בגלוקוז – הם זקוקים להורמון בשם אינסולין.
אבל במצבים מסוימים – כמו עומס נפשי מתמשך, תזונה עתירת סוכר או שינויים עצביים – תאי המוח עלולים להגיב פחות לאינסולין.
המשמעות:

  • יש גלוקוז
  • יש אנרגיה זמינה
  • אבל התאים לא מצליחים להשתמש בה
    וזה דומה לרכב עם דלק – שהמנוע לא מצליח לשאוב.

מצב כזה מכונה לעיתים “תנגודת אינסולין מוחית“.
והתוצאה עלולה להיות:
עייפות פנימית, קושי בריכוז, כובד רגשי, ירידה במיקוד, ואפילו תחושת חוסר שקט מתמשכת.


מהי תזונה קטוגנית?

תזונה קטוגנית היא תזונה שמבוססת על הפחתה משמעותית של פחמימות – ועלייה בצריכת שומנים טובים וחלבון איכותי.
כאשר הגוף מקבל מעט מאוד גלוקוז – הוא עובר למצב טבעי שנקרא קטוזיס:
במצב הזה, הגוף שורף שומן במקום סוכר, ומפיק ממנו קטונים – שהם מקור אנרגיה חלופי.

קטונים אינם תלויים באינסולין, נכנסים ישירות לתאי המוח, ומאפשרים לו לפעול בשקט גם כאשר יש קושי בקליטת גלוקוז.
לכן, יש מצבים שבהם הם תומכים בפעולה רגועה ומאוזנת יותר של המוח.

ובמקרים לא מעטים – מתוך ניסיון מצטבר בטיפול,
תזונה זו העניקה שקט פיזי שאִפשר לנפש לנשום ולהתייצב.
לא במקום טיפול רגשי – אלא בצידו, כעזר שקט.


מה מרגישים בפועל?

בחורים שבחרו לנסות את התזונה הזו (בליווי מקצועי) מדווחים לעיתים על:

  • תחושת יציבות פנימית
  • שינה טובה ועמוקה יותר
  • פחות עצבנות
  • בהירות מחשבתית
  • ריכוז טוב יותר
  • שובע רגשי ופיזי

איך זה נראה בתפריט?

  • מצמצמים: לחם, סוכר, פסטה, תפוחי אדמה
  • אוכלים:
    • שומנים טובים (אבוקדו, שמן זית, אגוזים, חמאה טבעית)
    • חלבון איכותי (ביצים, דגים, עוף, בשר שומני כמו אסאדו או צוואר)
  • שותים הרבה מים
  • מוסיפים מינרלים (נתרן, מגנזיום)

דוגמה: ארוחת צהריים קטוגנית יכולה לכלול עוף צלוי, ירקות מאודים עם שמן זית, וקצת אגוזים – בלי לחם ובלי אורז.


האם זה מתאים לכל אחד?

לא.
יש מצבים רפואיים שבהם התזונה הזו אינה מתאימה – כמו בעיות בכבד, סוכרת מסוג 1, או שימוש בתרופות מסוימות.
ולא פחות חשוב:
בחורים מתחת לגיל 18 – חייבים לקבל אישור מפורש מרופא ילדים.

לא מתחילים תהליך כזה לבד.
בכל גיל, התזונה הקטוגנית דורשת ליווי מקצועי – של רופא ותזונאי קליני.


ומה עם הטיפול הרגשי?

הטיפול הרגשי נשאר המרכז.
זה המקום שבו מתרחשת ההחזקה, ההבנה, השינוי, הכאב והצמיחה.
אך כאשר תאי המוח עצמם מתקשים לתפקד – הנפש נושאת את המחיר.
לפעמים, שינוי בדלק – מאפשר שינוי בתחושה.
לא במקום טיפול רגשי – אלא יחד איתו.


אם זה מדבר אליך – אפשר לבדוק.
לשאול. לברר.
ולפעמים, דווקא מתוך הגוף – נפתח פתח לעבודה עמוקה יותר של הנפש.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *