מטפל רגשי מוסמך לבני הישיבות הק' – מודיעין עילית, קרית ספר
מטפל רגשי מוסמך לבני הישיבות הקדושות
מראיין: שלום וברכה, הרב אשר מורסקי. כמטפל רגשי מוסמך, המומלץ על ידי רבני העיר שליט"א, מודיעין עילית קרית ספר, ומסייע לבני הישיבות הק' בהתמודדויותיהם הרגשיות, הנפשיות והרוחניות בהצלחה רבה ב"ה, אנו שמחים לקיים איתך את הראיון הזה. נשמח לשמוע על דרכי עבודתך, הכלים בהם אתה משתמש, האתגרים הרגשיים הנפוצים בקרב בני הישיבות, ודרכי ההתמודדות האפשריות.
הרב אשר: תודה רבה. זו זכות עבורי להעניק לבני הישיבות הק' מענה מקצועי ותורני, המסייע להם לצלוח את האתגרים הרגשיים שהם חווים, לבנות חוסן נפשי ורגשי, ולהתקדם בלימוד ובעבודת ה' מתוך יציבות רגשית ובריאות נפשית. אני שמח לשתף מניסיוני, לעזור ולהעלות למודעות את חשיבות הטיפול הרגשי על פי התורה, בהתאם לצרכים הייחודיים של בני הישיבות היקרים.
האתגרים הרגשיים הייחודיים לבני הישיבות
מראיין: מהם האתגרים הרגשיים המרכזיים איתם בני הישיבות מתמודדים כיום, ומהן דרכי ההתמודדות האפשריות?
הרב אשר: בני הישיבות חיים, ב"ה, במעמד של התעלות, שאיפות, שקידה והתמסרות ללימוד התורה. מטבע הדברים, הם מתמודדים עם אתגרים רגשיים ייחודיים, הנובעים מהאחריות הרוחנית ומרמת השאיפות הגבוהה הקיימת ב"ה בין כותלי הישיבה. אתגרים אלו אינם תוצאה של חולשה, אלא דווקא של הרמה הרוחנית הגבוהה והחתירה הברוכה להצלחה בלימוד ובעבודת ה'.
חלק מהאתגרים המרכזיים כוללים:
- חרדות ולחץ לימודי
בחורים רבים חווים חרדות סביב ההתקדמות בלימוד, תחושת חוסר הצלחה בהבנת הסוגיות, השוואה מתמדת לחבריהם, ולעיתים אף חשש מאי-עמידה בציפיות. חרדה זו עלולה לשתק את המחשבה וליצור התנהלות נוקשה, עד כדי תחושת תקיעות בלימוד, בעבודת ה' ובתפקוד הכללי. - דיכאון ותחושת נחיתות
ישנם בחורים הנכנסים למצבי דיכאון בשל תחושת חוסר שייכות, קושי בהשתלבות חברתית, חוסר הצלחה לימודית או דימוי עצמי נמוך. לעיתים הם חשים שהם נופלים מחבריהם, מה שמעורר קנאה וריחוק רגשי. תחושות אלו עלולות להוביל לבידוד חברתי, אובדן מוטיבציה, ואף לפגיעה בהרגשת החיות הפנימית בלימוד. - אתגרי גיל ההתבגרות ושמירת הרמה הרוחנית
ההתמודדות עם יצרים ומשיכות היא משמעותית בגיל ההתבגרות. בחורים רבים חווים ייסורי מצפון גדולים, תחושת חוסר שליטה, ואף מחשבות טורדניות על מעמדם הרוחני. במקרים אלו יש צורך במענה המשלב הכוונה תורנית-ישיבתית לצד טיפול רגשי מקצועי, כדי לבנות גישה מאוזנת ובריאה לחיזוק יכולת שמירת הקדושה. - לחץ חברתי וקשיים בין-אישיים
בחור עלול למצוא את עצמו נאבק על מקומו החברתי, מתקשה בהשתלבות בישיבה, חווה מריבות עם חברים, או מתמודד עם תחושות בדידות. ישנם גם מקרים בהם בחורים חווים דחייה חברתית, הגורמת להם להתכנס בתוך עצמם ולהימנע מאינטראקציות חברתיות חיוביות. - רגישות יתר, "נערווען" בהלכה וחשיבה אובססיבית
ישנם בחורים הרגישים מאוד ומתקשים להכיל חוסר ודאות. הם עלולים לבדוק דברים שוב ושוב מחשש שמא טעו, או לחוות התלבטויות בלתי נגמרות בנושאים הלכתיים. התמודדות זו מחייבת איזון נכון בין הקפדה על ההלכה לבין שמירה על רוגע ויציבות נפשית. - בחור רגיש מאוד (HSP)
ישנם בחורים המתאפיינים בעולם פנימי עשיר, רגישות עמוקה לרגשותיהם ולרגשות הזולת, עדינות נפשית, חשיבה מעמיקה ועיבוד רגשי מעמיק של חוויות. רגישות זו עשויה להוביל לאתגרים ייחודיים בשטייגען הלימודי והרוחני.
דרכי ההתמודדות והטיפול הרגשי
מראיין: כיצד ניתן להתמודד עם האתגרים הללו? האם יש כלים מעשיים שיכולים לסייע לבני הישיבות?
הרב אשר: בהחלט, בס"ד. אחד הדברים החשובים ביותר הוא להעניק לבחורים כלים לזיהוי רגשותיהם ולניהול נכון של חוויותיהם הפנימיות. הטיפול שאני מעניק בקליניקה מתמקד בכמה היבטים:
- חיזוק הדימוי העצמי ופיתוח ביטחון אישי – עבודה ממוקדת על תחושת הערך של הבחור, זיהוי נקודות החוזק שלו ופיתוח תחושת מסוגלות.
- ויסות רגשי והתמודדות עם חרדות – שימוש בטכניקות מהטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי (CBT)סכמה-תרפיה, מיינדפולנס, לוגותרפיה וכלים נוספים. לעיתים נעשה גם שימוש במכשיר אלקטרותרפיה (מאושר FDA) להפחתת חרדה ומתח.
- ליווי והדרכה בהתמודדות עם קשיי גיל ההתבגרות – גישה תורנית-הלכתית המשלבת בניין רוחני לצד כלים רגשיים לוויסות לחצים ותיעול האנרגיה למקומות הנכונים.
- כלים חברתיים והתמודדות עם לחץ חברתי – פיתוח מיומנויות תקשורת בין-אישית, חיזוק היכולת ליצירת קשרים בריאים ועבודה על קבלה עצמית.
התמודדות במצבי משבר – גישת "צולחים יחד"
מראיין: בפעם הקודמת שוחחנו על גישת "צולחים יחד" – מענה רגשי במצבי משבר וקיצון רגשיים. תוכל להסביר על כך?
הרב אשר: בוודאי. כאשר בחור חווה משבר רגשי משמעותי – חרדה קיצונית, דיכאון עמוק, פסיכוזה (כגון מאניה), או תחושת חוסר יכולת לתפקד – פעמים רבות ההורים או הרבנים חוששים שמצבו מחמיר ופונים מיד לפסיכיאטר.
הניסיון שלי מלמד שבמקרים רבים בס"ד ניתן למנוע אשפוז ואף להימנע משימוש בתרופות אם מטפלים במצב – נכון ובזמן. גישת "צולחים יחד" מבוססת על מתן מענה מיידי ואינטנסיבי – מעטפת טיפולית המשלבת טיפול רגשי יומיומי הדוק יחד עם מעקב רפואי של פסיכיאטר בכיר הפועל בגישה הומנית-אנושית.
המטרה היא לייצב את הבחור במהירות, לתת לו ליווי רגשי צמוד עד לאיזון, ולאחר מכן להפחית בהדרגה את תדירות המפגשים בהתאם להתקדמותו. גישה זו מנעה, ב"ה, במקרים רבים אשפוזים מיותרים, ותכופות אף ייתרה לחלוטין את הצורך בטיפול תרופתי.
מילות סיום
מראיין: תודה רבה לך, הרב אשר, על הזמן שהקדשת לנו. אני בטוח שדבריך יועילו בעזה"י לרבים.
הרב אשר: בשמחה רבה. העיקר הוא שבחורים לא יישארו לבד עם הקשיים שלהם. יש פתרונות, יש כלים, ויש לאן לפנות. אנחנו כאן לעזור, בס"ד.
📞 054-8423649 | ✉️ לקבלת הראיונות הקודמים ולפרטים נוספים: a0548423649@gmail.com
